Макрон поясни какъв е рискът от използването на думата "геноцид" и защо я избягва

  • 14 април 2022 17:04

  • 1674
  • 2
Макрон поясни какъв е рискът от използването на думата "геноцид" и защо я избягва
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на защити решението си да не използва думата "геноцид" по адрес на Владимир Путин, като подчерта, че според него "словесната ескалация" няма да помогне на Украйна и може да доведе до намеса на Запада, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13439

Френският президент уточни пред радио "Франс бльо", че сутринта е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, който вчера изрази съжаление за отказа на Макрон да заклейми случващото се в Украйна като "геноцид". Двамата ще разговарят отново днес.

Макрон отказа да използва "геноцид" за действията на Русия в Украйна

,,Думата "геноцид" има определено значение и подобни квалификации трябва да се правят от юристи, а не от политици'', подчерта Макрон на път към северозападния град Хавър в рамките на кампанията си за президентските избори.

Държавите, които смятат, че това е геноцид, са задължени да се намесят според международни конвенции. Това ли искат хората? Не мисля така, защото би означавало да станат участници в конфликта, подчерта той.

,,Всички трябва да запазят хладнокръвие", добави Макрон, като подчерта, че "вербалната ескалация, без да са пресметнати последствията, не помага на Украйна".

Какво означават военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид?

,,Поддържам същата линия на действие: да направя всичко, за да спре тази война, да бъдем на страната на украинците, да продължим да прилагаме мерките на солидарност и да работим за връщане към мира и за защита на нашите сънародници от войната", заяви Макрон в заключение.

Няколко лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха руския държавен глава Владимир Путин в извършване на "геноцид" в Украйна, позиция, приветствана от Зеленски. Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се въздържаха от използването на този термин, припомня БТА.

Геноцидът е строго дефиниран в международното право. В ООН ние разчитаме на правното определение на съответните съдебни органи, подчерта генералният секретар на организацията.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.15 | 18:46

2
ама , Черно Море има дълбочини остри след континенталният шелф докъм 3000 метра , ако не сгреша ? с други думи : хем ядрен двоен реактор , хем капсулите за поне един заряд на 18 ракетни постановики ядрени с плутони . Кой ще се захваща с онова боклукчище ? Военен гроб ли ? Няма как това да се поиска , а сега цялата тежест от верижните последици ...

2022.04.14 | 20:20

1
антропология : след като преминават т комунизмът към преходната престуртурираща фаза олигархия , сега си търсят мястото в ново съществуващо реалният свят , грабител . После нов възторг - създател-делител . Из практически обученията на детето Ви ... Партиздад, София , 1982, стр.789

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини