Румен Радев: Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022 г.

Getty images (архив)
share

Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по договора за добросъседство и сътрудничество, това каза президентът Румен Радев, съобщиха от администрацията на държавния ни глава.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1377


С тези думи той отговори на въпрос за изявлението на премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски, че е готов да води преговори с българския президент.

Християн Мицкоски: Трябва да видим какви права има македонската общност в България

Радев посочи, че винаги е бил отворен за диалог, но трябва да се прави разлика между диалог и преговори.

"Преговорите между България и Северна Македония приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по договора за добросъседство и сътрудничество", обясни президентът.

По думите на Радев, ако се говори за диалог, той следва да се води между Северна Македония и Европейската комисия и то на база приетата по същото време преговорна рамка за Северна Македония. "Там е диалогът и той е върху условията, които трябва да изпълни Северна Македония, така че да започнат преговорите за членството на страна в ЕС", допълни президентът.

Радев също подчерта, че България може и трябва да помага в този процес и то така, че Северна Македония по-бързо и ефективно да изпълни условията и да поеме уверено по своя европейски път.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1377

Водещи новини

Още новини