Ердоган ще се срещне днес със сръбския президент Вучич в Белград

gettyimages
share

Сръбският президент Александър Вучич е домакин на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение в Сърбия, предаде Таню, цитирани от БТА.

Според програмата на посещението днес в 11:00 ч. местно време (12:00 ч. българско време) ще се проведе церемония по официално посрещане на турския президент пред общинската "Палата Сърбия", а след това двамата президенти ще проведат среща.

Очаква се в 12:05 ч. да се проведе четвъртото заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Република Сърбия и Република Турция. Следва церемония по подписване на споразумения в присъствието на двамата президенти, а след това и съвместна пресконференция.

В хотел „Хаят“ в сръбската столица ще се състои работен форум Сърбия-Турция, в който ще участват и президентите Вучич и Ердоган. Очаква се на форума да присъстват представители на компании от сектора на транспорта и инфраструктурата, енергетиката, туризма, финансите, текстилната индустрия.

Турция е четвъртият най-голям вносител в Сърбия и е на 14-о място сред страните, в които Сърбия осъществява износ на стоки. В първата половина на 2024 г. общият външнотърговски обмен на стоки е възлизал на 1,4 милион евро. В този период износът от Сърбия за Турция се е повишил с 61,6 процента в сравнение със същия период миналата година, а вносът се е повишил с 10,7 процента.

Последната среща на Вучич и Ердоган бе през септември в кулоарите на заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Последното посещение на турския президент в Сърбия бе през 2022 г., а преди това през 2019 г., когато двете страни отбелязаха 140 години дипломатически отношения. Последното посещение на сръбския президент в Турция бе през 2022 г.

Вчера Ердоган беше на посещение в Албания, където се срещна с президента Байрам Бегай и премиера Еди Рама.

Ердоган пристигна на посещение в Албания

Водещи новини

Още новини