Силна буря връхлетя Босна, най-малко 14 души загинаха при наводнения

Getty Images/Guliver
share

Силна дъждовна буря връхлетя Босна тази нощ, като отне живота на най-малко 14 души и наводни няколко града и села в централните и южните части на страната, предаде Асошиейтед прес.

Дарко Юкан, говорител на местната администрация в южния град Ябланица, потвърди, че жертвите са най-малко 14, като спасителните служби в южната част на страната съобщиха и за няколко изчезнали и призоваха доброволци и армията да помогнат, тъй като пътищата бяха затворени и къщите останаха без електричество.

"Час след час получаваме новини за нови жертви... Изпратихме всички, които можахме. Първият ни приоритет е да спасим хората, които са живи и затрупани в къщи, където са свлачищата", каза министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез пред регионалната телевизия „Ен1“.

Спасителните служби в градовете Ябланица и Киселяк съобщиха, че електричеството е било спряно през нощта и мобилната телефония е прекъсната. По информация на пожарната станция в Ябланица, градът е напълно недостъпен, тъй като автомобилните и железопътните пътища са затворени.

От пожарната призоваха хората да не излизат по наводнените улици.

Причинените от човека промени в климата увеличават интензивността на валежите, тъй като топлият въздух може да причини повече влага. Това лято Балканите бяха засегнати от продължителни рекордни температури, които предизвикаха суша. Учените казаха, че изсъхналата земя е възпрепятствала усвояването на водите от наводненията.

Оранжев код за силен вятър и наводнения в някои части на Румъния; бури причиниха щети в Констанца

Кадри от дрон, излъчени в босненските медии, показват села и градове, напълно потопени под вода, докато видеоклипове в социалните мрежи показват драматични сцени на кални порои и повредени пътища, допълва Асошиейтед прес.

Властите призоваха хората да останат на горните етажи. Придошлите води са отнесли домашни животни и коли, тъй като водата бързо е изпълнила долните етажи на сградите.

Проливни дъждове и силен вятър връхлетяха и съседна Хърватия, където няколко пътя бяха затворени, а столицата Загреб очаква придошлите води на река Сава и евентуално излизане от коритото ѝ.

Силните ветрове затрудниха движението по южното крайбрежие на Адриатическо море, а внезапни наводнения, причинени от проливен дъжд, застрашиха няколко града и села в Хърватия.

Наводнения, причинени от поройни дъждове, бяха регистрирани и в Черна гора, южно от Босна, където някои села бяха откъснати, а пътища и домове наводнени, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини