Румънците започват да пътуват безвизово до САЩ от 2025 година

Gettyimages (архив)
share

Румънците имат шанс да пътуват безвизово до Съединените щати от 2025 г., но тази програма ще е строго за туризъм и бизнес, а не за работа или обучение.

Това каза посланикът на САЩ в Букурещ Катлийн Кавалек след среща с румънския премиер Марчел Чолаку, предаде БТА. „В случай на благоприятно решение за Румъния, отбелязваме, че ще има период на внимателна подготовка и обмен на публична информация, преди да бъдат приложени каквито и да било промени в настоящите визови изисквания“, заяви дипломатът на брифинг, излъчен на живо в официалния ЮТюб канал на румънското правителство. 

По думите й данните за процента на отказаните визи обикновено се публикуват не по-късно от януари. Ако всички условия и подготовката продължат успешно, програмата може да влезе в сила през 2025 г., отбеляза пред журналисти Катлийн Кавалек.

Запитана какви други стъпки трябва да предприеме Румъния, за да бъде включена напълно в програмата Виза Уейвър (Visa Waiver), тя отговори: “Има редица стъпки по отношение на сигурността и обмена на информация и ние подписахме няколко споразумения по отношение на тези, които ще трябва да бъдат изпълнени." 

Румъния е много близо до изпълнението на техническите критерии за премахване на визите

По-рано днес посланикът на Румъния в САЩ Андрей Мурару написа в официалния си профил във Фейсбук, че страната изпълнява формално всички технически изисквания, за да бъде част от програмата Виза Уейвър (Visa Waiver), която позволява безвизови пътувания в САЩ за период до 90 дни. Той прогнозира, че вероятно през първата половина на следващата година румънците ще могат да пътуват до САЩ без визи.

Според американското законодателство министърът на вътрешната сигурност - след консултации с държавния секретар - определя страна, която да бъде включена в програмата за безвизови пътувания, ако тя изпълнява определени технически критерии. Задължително условие е нивото на отказ на визи (тип B) да е под 3 процента в годината преди влизането в програмата.

В края на август, позовавайки се на правителствени източници, телевизия Диджи24 съобщи, че властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани.

Неотдавна румънското правителство стартира кампания, която цели да помогне за включването на страната в програмата Виза Уейвър. Властите призоваха румънците, които имат какъвто и да е тип валидна американска виза или са имали виза, която е изтекла преди най-много четири години, да кандидатстват за подновяване на визата тип B1 или B2 с цел да се намали процентът на отказаните визи за САЩ.

Водещи новини

Още новини