Журналистът Костадин Филипов коментира разделянето на Албания и Северна Македония по пътя към ЕС

Novini.bg/ Canva
share

Посещението на Виктор Орбан не беше неочаквано, то беше първото на чужд държавник в Северна Македония от идването на власт на правителството на Християн Мицкоски, лидера на ВМРО-ДПМНЕ.

Това коментира Костадин Филипов, журналист и дългогодишен кореспондент в Скопие, по повод посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Охрид и предложението му да посредничи за решаването на споровете между България и Северна Македония.

Журналист: Цялата вина за случващото се е на РСМ, да не се прехвърля вината в България или ЕС

"Вчера точно се навършиха 100 дни от старта на работа на кабинета на Християн Мицкоски и в Скопие цял ден днес правят опити да се даде някаква що годе обективна оценка на първите 100 дни. Разбира се, тези партии, които участват в коалиционното правителство вдигат балони във въздуха и казват колко са успешни и колко неща са свършили за тези 3 месеца и нещо, от друга страна опозицията атакува правителството, че не е направило нищо и че най-важното, което не успяло да направи е да продължи пътя на Македония към Европейския съюз. Някак си съвпадна неговата визита с отделянето на Албания и република Северна Македония.

Аз се опитах  да проследя присъединяването към ЕС на другите държави, които са вървели в пакет и си дадох сметка, че това е първият случай, в който един тандем се разделя.

Като вината не е толкова според мен на напредъка на Албания, който е осъществила по европейския път, колкото на застоя и твърдоглавието на политическия елит, който в момента управлява република Северна Македония.“ 

Водещи новини

Още новини