Какво следва за Северна Македония след решението на ЕС?

БНТ
share

Цялото поведение на Северна Македония доведе до това решение на Брюксел. Всички действия дотук, всички предупреждения от ЕК не бяха чути. Дали не чуха, дали нарочно ескалираха скандала с България от миналата седмица. Според мен скандалът целеше да намери врага извън РСМ. Доказването пред Белград изигра лоша шега на политиците в Скопие. Те мислеха, че ЕС ще приеме ролята им на жертва, ще са снизходителни към тях. Това заяви журналистът Милена Милатинова в ефира на БНТ.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1364

Вчера стана ясно, че Албания и Република Северна Македония ще бъдат разделени по пътя си към членство в Европейския съюз.

„Унгарската политика провокира ЕС до голяма степен. Огромният заем, който дадоха на РСМ, говори за това. Не знам дали доволно потриват ръце, но рухна идеята, че имат лоби в ЕС. Албания много дръпна напред в последните години, изпълниха всички изисквания на ЕС. Надявам се това решение да накара премиерът Еди Рама да говори по-малко против България”, коментира от своя страна Христо Матанов, историк.

Според него има македонци, които смятат, че пътят на РСМ е към ЕС, а не към Сърбия и Москва.

Разделят Албания и Северна Македония по пътя им към членство в ЕС

„След като управляващите не искат да вкарат македонските българи в ЕС, нека България го направи. Нека отприщим процедурите за гражданство и да получат европейски паспорти”, призова Милатинова.

„Това е първият случай, в който сдвоени страни се разделят по пътя към ЕС”, каза още историкът Матанов.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1364

Водещи новини

Още новини