Проф. Иван Илчев (историк): Какво ще промени включването на българите в Конституцията на РСМ

Булфото (архив)
share

„Какво ще промени включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония (РСМ), дали ще им осигури кариерно развитие”. Това запита проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ „Климент Охридски”, член на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1307

Специалистът по балканска история даде пример, че хора, работили в България, след връщането си в Скопие е трябвало да променят възгледите си, за да успеят в кариерата. „Македония води успешна политика на самоизолация”, допърти той.

Като член на смесената българо-македонска историческа комисия, проф. Илчев  обясни, че тя е водила редовни заседания. Следващото заседание е насрочено наскоро, но няма информация дали ще се състои. Текат процеси за подмяна на членовете на комисията от македонска страна, предупреди историкът.

„Възхитен съм от позицията на (външния министър в Скопие) Димчо Муцунски – той си каза директно: „Нас историческата истина не ни интересува, интересуват ни политическите интереси на Северна Македония”. Той е първият, който откровено си каза”, заяви проф. Илчев.

За работата на съвместната комисия историкът каза, че нито веднъж за тези шест години  българското външно министерство не се е опитвало да им дава съвет. "В Скопие натискът върху македонските колеги е бил много сериозен, обясни той.


Междувременно стана ясно, че днес българският посланик в РС Македония Желязко Радуков е връчил акредитивните си писма на техния външен министър Димчо Муцунски. В същото време посланикът на ЕС е връчил акредитивните си писма, но на президента на РС Македония.

Новоназначеният посланик на България в Скопие връчи копия на акредитивните си писма на външния министър на РСМ

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1307

Водещи новини

Още новини