Операцията по изтеглянето на повредения петролен танкер "Сунион" в Червено море е в ход

Getty images (архив)
share

Голяма операция по изтеглянето на танкера "Сунион", собственост на гръцка компания, който гори в Червено море, е в ход, това написа гръцкият в. "Катимерини".

Плавателният съд, превозващ 150 000 тона суров петрол и плаващ под гръцки флаг, беше атакуван от йеменските бунтовници хуси на 21 август.

За да се избегне екологична катастрофа, военни кораби от военноморската мисия на ЕС в Червено море "Аспидес" ескортират двата влекача и танкера.

В ранния следобед днес гръцката фрегата "Псара", френската фрегата "Шевалие Пол" и италианският разрушител "Андреа Дория" бяха на около 40 морски мили от "Сунион", подготвяйки се да осигурят въздушна отбрана. Корабите и влекачите се очаква да достигнат танкера тази нощ.

Въпреки че хусите увериха, че няма да пречат на операцията, европейските командири разрешиха участието на военните кораби след още две атаки на хусите в Червено море по-рано днес, отбеляза изданието, цитирано от БТА.

Точното място, до което ще бъде изтеглен танкерът, е конфиденциално, но пристанището на град Джибути е вероятната дестинация. Операцията, смятана за високорискова заради продължаващите заплахи от страна на хусите, се очаква да продължи няколко дни при скорост на тегленето около 2 мили в час.

Нападнатият от хуси танкер под гръцки флаг гори в Червено море, от него изтича петрол

Водещи новини

Още новини