Хърватска певица предизвика дипломатическо напрежение между три държави

Instagram
share

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович коментира ситуацията с хърватската поп певица Северина, която бе разпитвана от сръбската полиция на границата между Хърватия и Сърбия по различни въпроси, включително за геноцида в Сребреница, предаде ХИНА.

Хърватската поп изпълнителка съобщи вчера, че сръбската полиция е отделила автомобила ѝ от потока на границата при влизане в Сърбия и я е разпитвала на различни теми, включително по-ранни нейни изказвания за геноцида в Сребреница.

Властите в Сърбия и босненските сърби отказват да приемат определението „геноцид“, въпреки присъдите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Конакович написа в профила си в социалната мрежа Х, че режимът в Белград е „жалък“, щом използва такива тактики.

Сърбия е задържала и разпитвала Северина, само защото е казала истината за Сребреница. Това действие ясно отразява жалкия режим, който възприема публични фигури като Северина за национална заплаха, докато истината за Сребреница остава най-страшния им кошмар, написа Конакович.

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик също коментира случая и заяви, че Конакович „все повече прилича на естраден мениджър и все по-малко на сериозен политик“.

Сребреница. 29 години от ужаса в сърцето на Европа и два месеца от (почти) резила за България

„Ако певицата Северина, която придоби популярност в Сърбия, е еталон за морал и посочване на истината, за мен той (Конакович) пада на много нисък клон. Истината е, че подобните се привличат. Разбирам, че Конакович е обсебен от Сърбия, но не мога да му помогна по този въпрос“, заяви Додик в публикация в социалната мрежа Х, цитирана от босненския портал „Кликс“.

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман, от друга страна, се въздържа от подробен коментар по случая.

Нямаме никаква информация. И ние прочетохме в медиите. Във връзка сме с нашето посолство в Белград, посочи той, цитиран от хърватската редакция на регионалната телевизия Ен1. 

Той допълни, че Северина не се е обърнала към хърватското външно министерство за съдействие.

„Тези ситуации, при които ненужно се задържат хърватски граждани, трябва да се преустановят“, подчерта Гърлич Радман.

Вучич се обяви против проекторезолюцията за Сребреница: Това няма да реши проблема

Междувременно сръбският президент Александър Вучич определи задържането и разпита на хърватската изпълнителка като „глупаво и ненужно“, отбелязва белградската агенция Бета.

Мисля, че това е много глупаво и ненужно. Не заради Северина, за която мисля всичко най-лошо. Някаква певица казва, че Сърбия е геноцидна страна и има мнение дали съм диктатор или не, но много обича да взима пари от сърбите, посочи Вучич в интервю за сръбската телевизия „Пинк“.

Северина посочи вчера, че е пътувала за работен ангажимент в Белград, но след забавянето и разпита на границата се е върнала в Хърватия и никога повече няма да влезе в Сърбия, докато на власт е „диктаторът Александър Вучич“.

Водещи новини

Още новини