В Сребреница бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на геноцида

  • 09 декември 2022 22:34

  • 790
  • 3
В Сребреница бе отбелязан Международният ден в памет на жертвите на геноцида
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В Мемориалния център на Сребреница се проведе заключителната конференция „Отвъд думите“, съобщи босненската агенция ФЕНА.

Проектът за индексиране, превод и събиране на свидетелства на жертви и свидетели на геноцида в Сребреница, представени чрез Службата на постоянния координатор на ООН в Босна и Херцеговина, беше официално открит днес с подкрепата на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

„С тази проява отбелязваме Международния ден за възпоменание и почит на жертвите на престъплението геноцид и за предотвратяване на геноцида. Изключително важно е, че централното събитие на ООН днес е именно това в Сребреница, което показва колко е важно да се разследва геноцидът чрез Мемориалния център на Сребреница, да се свържем в международен план и да създадем рамка за институционално сътрудничество“, каза директорът на Мемориалния център в Сребреница Емир Сулягич, цитиран от БТА.

Управляващите в Албания социалисти внесоха проекторезолюция, осъждаща геноцида в Сребреница

Успешното сътрудничество беше приветствано и от постоянния координатор на ООН в Босна и Херцеговина Ингрид Макдоналд, която каза, че Мемориалният център в Сребреница е място за размисъл и за учене, място за уроци от миналото, които са от решаващо значение за усилията за предотвратяване на подобни брутални престъпления в бъдеще.

Според нея инициативите на центъра, които обединяват млади хора от цяла Босна и Херцеговина и от други страни, са важни, за да се гарантира, че бъдещите поколения са наясно какво се е случило и знаят как да действат проактивно, за да предотвратят геноцид и други жестокости и престъпления да се случат отново.

„Проектът, който беше представен днес, отдава почит на достойнството и издръжливостта на жертвите и оцелелите и дава силен принос за възпоменанието и противопоставянето на ревизионизма на случилото се“, каза Макдоналд.

Координаторът на проекта „Отвъд думите“ Махир Омерович заяви, че чрез този проект са показали, че младите хора от Босна и Херцеговина искат да допринесат за изследването на геноцида.

„Създадохме механизми, чрез които заинтересовани експерти в различни области могат да допринесат за проекта за събиране на свидетелства и устна история. По време на една от панелните дискусии разговаряхме с доброволците Азра Делич, Муамера Бошкаило и Ниджара Зекич. Техният опит е окуражаващ и изпраща послание, че имаме на кого да разчитаме и че новото поколение иска да направи крачка напред“, каза Омерович.

Към участниците в конференцията се обърна и Алис Уайриму Ндерита, специален съветник за предотвратяване на геноцида, която каза, че отричането на геноцида и прославянето на военнопрестъпниците е посегателство срещу човешкото достойнство, особено на жертвите и оцелелите, „и ние всички трябва да се противопоставим на отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците“.

Мая Йорданова
790 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.10 | 11:29

3
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062
Сърбеца

2022.12.10 | 06:44

2
Хехехе
А в српско

2022.12.10 | 06:01

1
комунофашистката банда на вучич се готви да разпали по рашистка поръчка война в Косово.

Добави коментар

Водещи новини