Съд в Истанбул потвърди условна присъда на журналист от "Дойче веле"

Getty Images/Guliver
share

Съд в Истанбул потвърди днес условната присъда от една година и осем месеца на журналиста от "Дойче веле" Бюлент Мюмай, предаде ДПА.

Международната медия "Дойче веле", която е собственост на германската държава, и в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, за който Мюмай също работи, съобщиха днес, че съдът е отхвърлил жалбата на журналиста. ДПА информира, че Дойче веле смята да отнесе случая към Конституционния съд на Турция.

Бюлент Мюмай е получил присъдата през май 2023 г., след като е критикувал строителна компания с връзки в турското правителство, посочва ДПА. Журналистът заяви пред агенцията, че присъдата е опит да бъде сплашен и заглушен, тъй като всяко дребно провинение може да доведе до ареста му.

Делото срещу Мюмай е заведено заради серия публикации в социалната мрежа „Екс“ от 2020 г., в които той хвърля светлина върху това как компанията е успяла да предотврати публикуване в медии и онлайн на доклади за скандал в строителството.

Мюмай е осъден по обвинение, че е публикувал незаконно „лични данни“.

Директорът на "Дойче веле" Петер Лимбург описа обвиненията като неоснователни и посочи: „Бюлент Мюмай е смел, опитен и критичен журналист, който очевидно трябва да бъде заглушен от властовия апарат в Турция“.

Убит и ранени при стрелба в Истанбул, извършителите избягали в България

Издателите на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ допълниха: „Ние отхвърляме всеки опит за политически и правен тормоз на репортери“.

Мюмай списва редовната колонка „Писмо от Истанбул“ за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и е координатор на екипа на "Дойче веле" за Турция.

Преди две години Турция блокира уебсайтовете на "Дойче веле" в страната. Органът за регулиране на съобщенията оправда тогава решението с довода, че медията не разполагала с необходимия лиценз. Според наблюдатели обаче мярката е била политически мотивирана, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини