Днес Косово става напълно независима държава

share

Косово ще придобие пълен суверенитет от днес. Очаква се това да стане след заседание на Международната управляваща група за Косово в Прищина.

На него ще се взема решение за прекратяване на така наречената "наблюдавана независимост" на Косово. Ще бъде закрита и Международната цивилна канцелария, създадена при отделянето на Косово от Сърбия през 2008 година, съобщи БНТ.

"Наблюдавана независимост" беше предложена от специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари с идеята да остане в сила, докато в страната се установят и започнат да функционират демократични институции.

В съответствие с плана на Ахтисаари беше създадена и Международната управляваща група за Косово, която да координира международната дейност в страната.

Сега те ще останат в историята, а Косово ще придобие пълен суверенитет.

Парламентът в Прищина прие миналата седмица последния пакет от закони и 22 конституционни поправки, необходими за прекратяване на наблюдаваната независимост.

Полицейската мисия на ЕС ЕУЛЕКС и войниците от НАТО КейФОР обаче ще останат в страната.

Това е момент, в който държавата Косово укрепва и се консолидира, начална точка за европейската ни интеграция, повратен момент и нова глава за изграждане на демократично и мултиетническо Косово, заяви косовският премиер Хашим Тачи.

За днешното извънредно заседание на парламента в Прищина се очакват делегации от 35 страни. Сред гостите ще бъде Марти Ахтисаари, поканен е и бившият американски президент Бил Клинтън. Вечерта на площад "Майка Тереза" в центъра на Прищина ще има голям концерт.

Над 90 страни, сред които САЩ и 22 страни от Европейския съюз, признаха Косово за суверенна държава. Сърбия заявява, че никога няма да направи това.

Водещи новини

Още новини