Основният лихвен процент  в Турция остава на равнище от 50%

Getty Images/Guliver
share

Турската централна банка отново запази днес непроменен основния лихвен процент на равнище от 50 на сто. Това е шести пореден месец, в който Комитетът по парична политика задържа на това ниво водещата лихва.

В мотивацията за решението, публикувана на сайта на финансовата институция, се посочва, че през юли тенденцията на месечната инфлация леко се е повишила в сравнение с предходния месец, но остава под средната стойност за второто тримесечие. 

Показателите за третото тримесечие сочат за продължаващо забавяне на вътрешното търсене, отбелязва банката, като допълва, че инфлацията при стоките се очаква да намалее, но подобрението при инфлацията в сектора на услугите вероятно ще се забави. 

"Решителната позиция по отношение на (строгата) парична политика ще доведе до понижаване в основната тенденция на месечната инфлация чрез умерено вътрешно търсене, реално поскъпване на турската лира и подобряване на инфлационните очаквания", се казва в оповестеното съобщение. 

Инфлацията в Турция в края на годината ще бъде 42,95% според анкета на централната банка

Банката обяви още, че възнамерява да продължи затегнатата парична политика до осигуряването на значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация и доближаването на инфлационните очаквания до прогнозния диапазон. 

В случай на прогнозирано значително и трайно влошаване на инфлацията, паричната политика ще бъде затегната, се казва в съобщението.

Лихвеният процент остава непроменен от март, когато бе повишен от 45 на сто на 50 на сто.

Турската централна банка увеличи през юни миналата година основния лихвен процент от 8,5 на сто на 15 на сто за първи път от повече от две години, след което редовно повишаваше лихвата. 

Годишната инфлация в Турция се понижи до 71,6 на сто през юни спрямо 75,45 на сто през май, показа официалната статистика, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини