4700 души са евакуирани заради пожарите в Турция

getty images
share

Горските пожари в Турция са наложили евакуацията на 4700 души, чиито населени места са били засегнати от бушуващите пламъци, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на ръководителя на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Окай Мемиш.

В действията по потушаване на горските пожари в страната са се включили 5901 служители, 27 самолета, 72 хеликоптера, 613 цистерни и противопожарни коли, 450 водоноски и още 2533 превозни средства, съобщи Мемиш.

По думите на ръководителя на AFAD 90 процента от пожарите в цяла Турция са били причинени от човешка ръка. Той призова гражданите да бъдат особено бдителни при подобна рискова среда.

Два големи горски пожара, които горяха в продължение на три дни в Западна и Северна Турция, бяха овладени вчера, но рискът от възникване на нови остава висок заради високите температури, ниската влажност и силните ветрове, предупредиха властите.

Егейските окръзи Измир, Маниса и Айдън са били засегнати от общо 142 горски пожара, от които 11 се преценяват като "опустошителни", 92 са нанесли тежки поражения, а 39 са били с по-ограничено въздействие, посочи Мемиш, цитиран от БТА. 

В Турция продължават да бушуват силни пожари в редица окръзи, евакуирани са над 4000

Той добави, че на някои места, по-специално в Измир, продължават "дейностите във връзка с нанесените щети" от пожарите върху земеделски площи, жилища и офиси. Изследват се и пораженията в района на градовете Ушак, Мугла, Болу и Карабюк.

Водещи новини

Още новини