ЕС одобри допълнителни 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

pixabay
share

Европейският съюз одобри допълнителни 1,2 млрд. евро чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF) за подобряване на железопътната инфраструктура и управлението на водите в региона, съобщава хърватската секция телевизия Ен1.

Сумата е предназначена най-вече за модернизация на железниците с цел увеличаване на скоростта на влаковете в Сърбия и за управление на водите и изграждане на необходимата инфраструктура в Босна и Херцеговина и Черна гора, става ясно от сайта на Инвестиционната рамка за Западните Балкани.

Тази година инициативата ще подкрепи общо осем проекта във водоснабдяването, канализацията и пречистването на отпадъчни води, железопътния транспорт, включително зелена трансформация на малки и средни предприятия. 

Германия: Без българи в Конституцията Северна Македония няма място в ЕС

Инвестиционната рамка се финансира предимно от ЕС с вноски от държавите членки на Съюза, Норвегия и международни финансови институции.

До момента ЕС е одобрил програми на стойност 17,5 милиарда евро за Западните Балкани в рамките на Икономическия и инвестиционен план, включително 5,4 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС.

Инвестиционната рамка за Западните Балкани е съвместна финансова платформа, чието начало е поставено преди 15 години и обединява Европейската комисия, финансови организации, страните членки на ЕС и Норвегия с цел подобряване на сътрудничеството в областта на инвестициите в държавния и частния сектор.

Водещи новини

Още новини