Продължава борбата с пожарите в Северна Македония

gettyimages (архив)
share

Четиринадесет са активните пожари в Република Северна Македония към обедните часове на деня, пет тежки пожара са овладени, съобщи Директорът на Центъра за управление при кризи (ЦУК) Стоянче Ангелов и апелира собствениците на къщи и вили в планински и слабо населени или изоставени села да направят противопожарен пояс около тях, предаде БТА.

„Призовавам всички жители на селата, които могат да бъдат засегнати от пожари, да направят противопожарни пояси около селата, широки 20 метра, да се изорат с големи трактори, а там, където е възможно - да се разчисти с булдозер. Не можем да предвидим къде ще избухне нов пожар. Проблем е силният вятър, който за съжаление според прогнозите ще продължи да духа. Сухата растителност и високите температури могат да допринесат за нови пожари“, каза във видеообръщение Ангелов и призова да бъде преустановено паленето на стърнища и изхвърлянето на стъклени бутилки.

По думите му част от избухналите вчера в следобедните часове пожари може и да са умишлени, но има и такива, причинени от искри от електрически проводници. Той заяви, че от компанията EVN работят по места, за да предотвратят преплитане на жиците от вятъра, което поражда искри. 

Пожарът в Северна Македония засегна 12 села и взе една жертва

Голям пожар, който е обхванал три къщи, е избухнал в Стар Дойран в близост до сметището, в местността Карач, пострадали няма, жителите са евакуирани, съобщава сайтът Бриф, според който информацията е потвърдена от кмета на Дойран Анго Ангов, според когото на терен са пожарникари от Дойран, Валандово, Гевгелия и Струмица.

"Пожарът най-вероятно е умишлен, тъй като на мястото, където гори, намерихме туби с моторно масло", казва пред МИА кметът на Дойран.

Според изданието пожар е избухнал и край селото Николич на територията на община Дойран, който се е разпространил към гръцката част на Дойранското езеро.

В пожарите, които вчера се разразиха на няколко места в източната част на страната, имаше изгорели къщи. Според първоначалните оценки около 40 къщи, повечето от които стари, в селата Малино, Неманици и Орел в община Свети Николе са изгорели вчера, съобщава за МИА  кмета на общината Деян Владев.

Медиите съобщават и за това, че напълно е изгоряла наблюдателната кула и обновената площадка за наблюдение на Смоларския водопад край Ново село, достъпът до който вече е забранен от съображения за сигурност. От териториалното противопожарно звено в Струмица съобщават, че пожарът е избухнал вчера около 18:00 часа, след което бързо се е разпространил и е обхванал близката гора на изток към планината Беласица, но допълнителното му разпространение е било предотвратено, съобщава изданието „360 градуса”.

Според съобщението на Центъра за управление при кризи в Северна Македония огнеборците, заедно с един армейски хеликоптер и трите специализирани самолета на дирекция "Защита и спасяване", са на терен в община Свети Николе. Пожарът над Прилеп е овладян, а късно през нощта огнеборците са успели да предотвратят огънят да достигне до манастир Маркови кули. 

Водещи новини

Още новини