Проверка в затвор в Северна Македония разкри, че затворници безпроблемно излизат и се връщат

Pixabay
share

Проверка на затвора „Скопие” в Шуто Оризари, извършена от Дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието в Република Северна Македония през нощта на 19 юли, е установила, че 11 от 180-те затворници не са в килиите си, предаде БТА.

„В откритата част на затвора има автопарк, в който по списък трябваше да има само трима души, а за там са разпределени 10, от които четирима отсъстваха. В пералното помещение по списък трябва да има четири осъдени лица, разпоредено е да са девет, от които седем отсъстваха, едно лице заварихме на място, а едно беше в домашен отпуск”, обясни на пресконференция днес директорът на Дирекцията за изпълнение на наказанията Александър Пандов, според когото такава проверка в затвора се прави за пръв път от седем години.

По думите му директорът на затвора „Скопие” и бивш съветник по сигурността на Зоран Заев Филип Андов е давал устни разпореждания за това кой затворник къде да бъде разпределен и насочен, като от отворената част на затвора всеки от тях е можел "свободно да влиза и излиза, докато има алиби, че е в затвора”. 

Пандов уточни, че докато правили проверката, която продължила до 3 ч. сутринта, десет от липсващите затворници са се върнали „след час, два, три”, свободно са се движели около тях и са разговаряли с полицаите, въпреки че след 22:30 ч. вече е трябвало да бъдат в килиите си.  

Днес рано сутринта служители от Дирекцията „Изпълнение на наказанията” отново са отишли в затвора, за да установят, че четирима от затворниците, които в петък през нощта са липсвали, после са се върнали, а сега отново липсват. 

„В по-голямата си част в затворите в Република (Северна) Македония ситуацията е подобна. Ние смятаме, че това е затвор, а реалното положение не е такова”, заяви Пандов, който обяви, че проверки ще бъдат направени и във всички останали затвори, „за да се види какво е положението в тях". 

Преди седмица проверка, осъществена от служители на Дирекцията "Изпълнение на наказанията", установи, че бившият прокурор в специализираната прокуратура Катица Янева, която получи присъда за злоупотреба със служебно положение и е в затвора "Идризово", но с разрешение да работи през деня в кантората на сина си, отсъства от работното си място. В резултат от проверката Янева е загубила правото си да работи извън затвора, а според Пандов тя има право да поиска отново да работи извън затвора. "Нека поиска", кратко отговори той на въпроса дали би получила ново разрешение за това.

 

Водещи новини

Още новини