Дания изпраща 300 затворници в Косово

  • 29 май 2024 13:32

  • 569
  • 1
Дания изпраща 300 затворници в Косово
© pixabay

От затвор в източната част на Косово се местят всички домашни затворници, за да се отвори пространство за чуждестранни затворници, които ще бъдат транспортирани по въздух от Дания, съобщава "Ройтерс".

Очаква се Дания да изпрати 300 лишени от свобода в балканската страна - на повече от 2000 километра. Това е безпрецедентен ход, който е остро критикуван от датските експерти по правата на човека.

Косовските затворнически служби ще възстановят затвора в Гниляне през следващите две години съгласно датските стандарти, преди да приемат осъдените от страни извън Европейския съюз, които трябва да бъдат депортирани от Дания след присъдата си.

Затворниците в Украйна може да потеглят към фронта

Самият осемгодишен затвор не поражда опасения за правата на човека, но решението за настаняване на затворници в Косово го прави, заяви Терез Ритер, правен директор на датската правозащитна организация Dignity.

"Имаше достоверни твърдения за злоупотреби в миналото", отбеляза тя. "Това не означава, че ще се случи (в Косово), но определено има повишен риск в сравнение с това, ако те са в датски затвор".

Последвайте канала на

Калина Христова
569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини