Пожарите в Северна Македония все още са активни, политическите партии се обвиняват взаимно за ситуацията

Gettyimages
share

Въпреки международната помощ, предоставена чрез Механизма за гражданска защита на ЕС пожарът, започнал на 10 юли в Серта планина, който обхваща две общини все още не е овладян. Директорът на Центъра за управление при кризи в Северна Македония Стоянче Ангелов заяви, че заради гъстия дим, който се издига над 30-километровия огнен фронт, не позволява гасене от въздух.

„Ще пробваме с просеки, за да локализираме пожара, но и това е много трудно, защото теренът е изключително стръмен. На терен са полицаи, пожарникари, военни. А от полигона Криволак се чуват взривове от неизползвани боеприпаси, което допълнително затруднява гасенето”, уточни Ангелов.

Овладените вчера вечерта огнени фронтове отново са се активирали, заради изключително високите температури в страната. От следобедните часове отново е затворен регионалният път Неготино - Щип при село Пепелище.

Активните пожари в Северна Македония се увеличават

Вчера в Северна Македония пристигнаха два специализирани самолета за гасене на пожари и един хеликоптер от Турция. Днес са пристигнали и самолет от Хърватия, два хеликоптера от Словения и един от Черна гора, а сръбският хеликоптер, който е с капацитет от 5 тона вода, е насочен към пожара на границата с България в Огражден планина, който продължава да е активен и от 1000, вече е на 800 м. надморска височина. 

Битка с пожарите се води и край Битоля, където овладяното вчера огнище днес се е активизирало отново, там са насочени петте специализирани самолети на Северна Македония и Турция. Пожарът пламна вчера следобед и е обхванал над 100 дка сухи треви, храсти и смесена гора. От снощи е затворен за движение пътят Прилеп - Битоля - Охрид, а Битоля е в дим. 

Междувременно обстановката с пожарите в страната стана поредната тема, която предизвика политически обвинения. От СДСМ заявиха, че правителството на Християн Мицкоски се е държало безотговорно в кризата с огнените пламъци и решенията са закъснели.

„Правителството и компетентните институции се провалиха и закъсняха с реакцията си, което позволи да изгорят около 1500 хектара в цялата страна, а само в Неготино – над 1000 хектара, на връх Серта. От 9 до 13 юли местното население (в Неготино) слабо организирано и с малка подкрепа се бори с огъня, за да спаси селата Пепелище и Восянци. В този период, кметът на Неготино Горан Стойков беше в Гърция на почивка. Докато гражданите апелираха в социалните мрежи, а СДСМ публично настояваше за бърза реакция, Мицкоски реши, че е по-добре да отиде в Охрид, за да прави първа копка, вместо да се погрижи за безопасността на гражданите. Ако кризисният щаб, а не фалшивите промоции на проекти беше приоритет за Мицкоски, повечето от това, което сега е унищожено, можеше да бъде спасено”, каза в изявление депутатът от СДСМ Миле Талески.

От СДСМ обвиниха и президента на страната Гордана Силяновска, която „се занимава с протоколни срещи и два дни не може да бъде открита, за да подпише решенията за обявяване на кризисно положение”. 

Междувременно от кабинета на Силяновска информираха, че президентът е на посещение в зоната на пожара в Неготинско и се е срещала с представители на армията край военния полигон Пепелище. 

„До момента армията се включва в гасенето на пожарите със 100 военнослужещи от втори пехотен батальон и с два армейски хеликоптера”, уточняват в съобщението от кабинета на Гордана Силяновска, а от ВМРО-ДПМНЕ обвиниха предишните управляващи, че са оставили противопожарните самолети „неизправни и без пилоти”, не са инвестирали в противопожарни автомобили и техническо оборудване, а по време на пожарите, случили се при управлението на Зоран Заев, той е бил извън страната. 

С ново съобщение от СДСМ отговориха, че именно по време на тяхното управление МВР е било оборудвано с 3 хеликоптера „Бел“, които могат да помагат при гасене на пожари, че правителството на СДСМ „успешно и без медийни шумотевица е управлявало пожарите всяко лято, без да бъде застрашена нито една сграда и с минимални щети”, а изявленията, "които създават алиби на ВМРО-ДПМНЕ не могат да скрият тези факти".

Водещи новини

Още новини