Ердоган: Турция няма да ограничи международното си сътрудничество в рамките на само един блок

Getty Images/Guliver
share

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че "създаването на нови уравнения в международната политика" не е избор, а "необходимост" за Турция, предаде Анадолската агенция.

"В период, когато нашият регион постоянно е на ръба, създаването на нови уравнения във външната политика не е просто избор, а необходимост за Турция", заяви Ердоган в изявление след заседание на кабинета.

Той добави, че Турция е страна, която "не може да бъде притисната само в един блок с географските, човешките, икономическите и историческите си връзки".

Ердоган каза, че Турция не може да позволи на никого да я вкара в "тесните си рамки", като добави: "Ние нито ще обърнем гръб на Изтока заради Запада, нито ще пренебрегнем Запада заради Изтока".

По отношение на продължаващите нападения срещу Газа и палестинските земи, Ердоган каза, че позицията на Анкара няма да се промени, "докато продължава политиката на Израел на клане, окупация и геноцид в Газа и други палестински територии".

Ердоган не приема сътрудничество НАТО-Израел

Като заяви, че разговорите му с китайския президент Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин са били "ползотворни" по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, проведена в столицата на Казахстан Астана, Ердоган каза, че "вратата на Турция е широко отворена" за всяка инвестиция, която ще донесе добавена стойност на икономиката й, "стига да действаме с взаимноизгоден подход", отбелязва БТА.

Що се отнася до възможна среща със сирийския президент Башар Асад, Ердоган заяви: "Ние вярваме в ползата от отварянето на свитите юмруци. Искрено се надяваме за решаване на конфликтите на масата на преговорите и с взаимен диалог".

Водещи новини

Още новини