Ердоган не приема сътрудничество НАТО-Израел

gettyimages
share

Опитите за сътрудничество с Израел в рамките на НАТО са "неприемливи". Това заяви в четвъртък турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Не е възможно израелската администрация, която потъпка фундаменталните ценности на нашия алианс, да продължи партньорските си отношения с НАТО", каза Ердоган на пресконференция във Вашингтон след срещата на лидерите на НАТО.

Отбранителният съюз има 32 членки, но поддържа връзки и с много страни извън него, както и международни организации.

Лидерите на НАТО се събраха на тридневна среща на върха, за да отбележат 75-ата годишнина на военния съюз.

Ердоган каза, че по време на разговорите си в кулоарите на срещата на върха той е обърнал внимание на продължаващите израелски "зверства" в окупираните палестински територии, особено в Газа.

Администрацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху "със своите експанзионистични и безразсъдни политики" застрашава сигурността не само на собствените си граждани, но и на целия регион, подчерта той.

"Докато в Палестина не бъде установен всеобхватен, устойчив мир, опитите за сътрудничество с Израел в рамките на НАТО няма да бъдат одобрени от Турция", каза Ердоган.

"Важно е отговорните членове на международната общност да си подадат ръка за решение за две държави между Израел и Палестина въз основа на границите от 1967 г., каза той.

Ердоган в Германия: Подкрепя турските национали на 1/4-финалите на Евро 2024

"По същия начин, въпреки целия натиск и опити за сплашване, ние сме много доволни, че броят на страните, които признават Палестина, се увеличава", каза Ердоган, изисквайки други страни също да подадат жалба срещу Израел в Международния съд (МС).

Припомняме, че Израел удари Ивицата Газа след трансгранична атака от "Хамас" на 7 октомври 2023 г. Освен че уби повече от 38 000 палестинци оттогава, израелската военна кампания превърна голяма част от анклава с 2,3 милиона души в руини, оставяйки повечето цивилни без дом и в риск от глад.

Израел също е обвинен в извършване на геноцид в обсадения палестински анклав, а делото продължава в МС в Хага.

Турция редовно осъжда в изявления израелските действия, пише news.bg.

Водещи новини

Още новини