Сръбската армия провежда мащабно учение

Getty Images
share

Сръбската армия провежда двуседмично тактическо учение "Огнен удар 2024" на полигона Пасулянска ливада, съобщи сръбското Министерството на отбраната.

По време учението се отработват бойни действия с използване на безпилотни самолети за разузнаване и огнева подкрепа. 

Като общи цели на учението се посочват усъвършенстване на способността за събиране и разпространение на разузнавателни данни, повишаване на ефективността на огневата поддръжка на съвременното бойно поле и проверка на функционалността на организацията и частите на въоръжените сили, се посочва в съобщение ведомството, публикувано на сайта му вчера.

В учението участват подразделения на сухопътните войски, военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, както и сили за специални операции и специалисти от Военнотехническия институт.

Вучич участва в заседание на военното ръководство на страната

Ангажирани са около 1500 военнослужещи и над 300 бойни средства, включително такива, които са в процес на модернизация, разработване и тестване за нуждите на армията.

Въз основа на резултатите и наблюденията от двуседмичното учение ще бъде определена необходимостта от разработване на нови тактически принципи, ще се проверят възможностите за защита от атаки от въздушното пространство и ще бъде определена нуждата от разработване на нови софтуерни и хардуерни решения, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини