Значително увеличение на миграционните потоци от Турция отчитат гръцките власти

Getty Images
share

Миграционните потоци от Турция към Гърция през първите четири месеца на 2024 година отбелязват значително увеличение, показват данни на гръцкото министерство на миграцията и убежището, цитирани от „Катимерини“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1595

Увеличението се наблюдава предимно по сухопътната граница между двете страни по река Марица (Еврос), но и по море към гръцките острови в Егейско море.

От януари до април тази година са регистрирани най-високите миграционни потоци от 2019 г. насам.

Само през април в центъра за задържане на мигранти в селището Филакио близо до границата по р. Марица са били подадени 585 молби за убежище.

Същевременно с малки плавателни съдове мигрантите се опитват да достигнат до бреговете на островите Крит и Гавдос, както и до полуостров Пелопонес. Кметът на малкия остров Гавдос южно от Крит Манолия Афендаки каза, че през юни до острова са достигнали два плавателни съда съответно с 19 и 43 души на борда. Тя уточни, че няма проблеми за туризма на острова, защото прехвърлянето на мигрантите от него се организира в рамките на два дни.

Гръцката полиция залови 24 незаконни мигранти в Западна Тракия

Според данните на министерството през първите четири месеца на 2019 г. в Гърция са пристигнали около 11 хиляди мигранти. През 2020 г. за същия период броят им е бил около 9000. През следващите две години, 2021 и 2022 г., пристигащите мигранти спадат рязко – през първата година те са малко над 2000, а през втората – около 3500. Миналата година броят им е бил 4660 в периода януари – април.

През 2024 г. обаче само за първите четири месеца броят на пристигналите рязко се увеличава до 11 835, т.е. със 154 процента повече в сравнение с 2023 г.

Що се отнася до сътрудничеството между властите на Гърция и на Турция по отношение на миграцията, договорено в рамките на затоплянето във връзките на двете страни през последните месеци, източници от гръцката брегова охрана са казали, че координацията и пряката комуникация между службите на двете страни продължава. В съобщението се припомня посещението на гръцкия министър на корабоплаването Христос Стилианидис в Анкара през януари, по време на което той беше придружен от командира на гръцката брегова охрана. В рамките на визитата беше договорено реактивиране на комуникационния канал между службите за брегова охрана с основна цел обмяна на информация.

Все още обаче не се е реализирала срещата между местните началници на бреговата охрана на Гърция и на Турция, на която трябва да се уточнят детайлите на сътрудничеството на местно равнище. Срещата се очаква да бъде организирана на остров Хиос и по последни сведения се полагат усилия да стане през юли, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1595

Водещи новини

Още новини