Средната заплата в Албания става 900 евро от юни

Freepik
share

Албанският премиер Еди Рама съобщи, че от юни влиза в сила ново увеличение на заплатите за администрацията и средната заплата в публичния сектор ще бъде 900 евро, предаде БТА.

Рама каза това по време на вчерашното представяне в Тирана на Плана за мотивиране на публичната администрация, който е част от националната стратегическа цел за интегриране на Албания в ЕС до 2030 г. и качественото повишаване на способностите на държавата в услуга на албанските граждани.

Албанският премиер допълни, че предстои решаване и на въпроса с най-ниските пенсии, тъй като има значителен брой пенсионери, които вземат пенсия под 150 евро. Той подчерта, че това е едно от най-трудните предизвикателства пред правителството, но и че международни експерти от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка препоръчват на страната да се погрижи за пенсиите.

Относно промените за администрацията Рама допълни, че в рамките на петгодишен период се предвижда обновяване на административната база и инфраструктурата, с която страната разполага.

Еди Рама: Средната заплата в Албания ще достигне 900 евро

С решаването на този проблем всички онези, които работят сега в немотивиращи условия, ще влизат в среда и офиси, които изразяват оценката за работата, която се извършва в тях, допълни албанският премиер.

Държавният министър за публичната администрация и антикорупцията Адеа Пирдени на свой ред допълни, че пакетът за мотивиране на администрацията включва, наред с увеличението на заплатите, гъвкаво работно време, оценяване на представянето на служителите, както и редица мерки в подкрепа на доброто изпълнение на служебните им задължения и отношението към тях.

Пирдени уточни, че увеличението на заплатите в публичния сектор ще обхваща служители на ниво специалист, служители на органите на местното самоуправление, военни, както и полицейски служители и работещите в образователната сфера. Публичният сектор, посочи тя, вече се е превърнал в атрактивен работодател.

На събитието в албанската столица вчера присъства и посланикът на ЕС в Тирана Силвио Гонзато. Той заяви, че публичната администрация е ключова за процеса по присъединяване на Албания към европейското семейство.

Водещи новини

Още новини