Коста Филипов, журналист: Новият президент на РСМ Силяновска вече "проговори" на сръбски език след победата си

БТВ
share

70-годишната Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена-президент на Северна Македония. Окончателните резултати от вчерашните президентски избори показват почти 309 хиляди гласа разлика в нейна полза в надпреварата й с досегашния президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1294

"След 2 дни ще има инаугурация на новия президент на РСМ, ще видим дали нашият президент Румен Радев ще бъде поканен. Това ще е първи сигнал какви ще са отношенията между двете страни. Заявките на Гордана Силяновска за "европейския път" не ги чух", каза пред БТВ Коста Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

Гордана Силяновска вече се обърна на сръбски език в отговор на поздравителния адрес на сръбския държавен глава Александър Вучич, разкри журналистът.

В РСМ бързат да съставят ново правителство, допълни той.

Гордана Силяновска говори за България: Ветото не е инструмент на приятелство

"На 31 май се събира съвместната комисия между България и Северна Македония относно историята", каза Филипов. 

"Не съм чул позицията на Албания. Тя се бави, тъй като Албания е най-европейски настроената нация в региона, тъй като интеграцията в ЕС означава обединение на албанския етнос в едно“, посочи историкът проф. Христо Матанов.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1294

Водещи новини

Още новини