Засилват проверките за нелегални мигранти в Истанбул

Gettyimages
share

Министерството на вътрешните работи на Турция засилва контрола върху нелегалните мигранти в Истанбул, като почти удвоява броя на контролните пунктове в града, съобщи вътрешният министър на страната Али Йерликая, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1601

Силите за сигурност вече ще извършват проверки на над 100 точки в оживения мегаполис, най-населения град в страната с над 15 млн. жители, в който се предполага, че се намира най-големият брой мигранти в цяла Турция, отбеляза Йерликая по време на пресконференция днес.

Йерликая обясни, че всеки от автомобилите, с които ще се извършват проверките, пътува с преводач и експерт по миграцията, за да се улесняват проверката на пръстовите отпечатъци на предполагаемите нелегални мигранти. След това в базата данни се проверяват документите, свързани с разрешенията за пребиваване на чужденците, поясни той.

Ще настаняват ли мигранти в затворническото общежитие в Бойчиновци?

Министърът подчерта ефикасността на тези проверки, като добави, че откакто те са били въведени на 19 юли м.г., около 60 000 мигранти са задържани и изпратени в центрове за депортиране.

Йерликая очерта и четири етапа за борба с явлението нелегална миграция.

"На първо място, проблемът трябва да бъде решен при източника му, т.е. проактивно, преди мигрантите да стъпят в страната. Второ, трябва да бъдат прилагани ефективни мерки за сигурност на границите. На трето място е провеждането на ефективно откриване и задържане на територията на страната. Четвърто - въвеждане на ускорени процедури за депортиране", каза той.

По думите му турските власти последователно осъществяват тези усилия в съответствие със своите цивилизационни и хуманитарни ценности, без да правят компромис с обществения ред и сигурност, пише БТА.

Представяйки най-новите данни за борбата с незаконната миграция и трафика на хора, Йерликая сподели, че между 1 юни 2023 г. и 23 февруари т.г. над 490 операции, насочени срещу трафика на хора, са довели до задържането на 201 лица, от които 80 са били поставени под арест.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1601

Водещи новини

Още новини