Журналист: Големият победител не е Ердоган, а културният сблъсък в турското общество

Pixabay
share

След изключително оспорван балотаж Реджеп Ердоган е новият стар президент на Турция. 

"Тази победа не беше много трудна за президента Ердоган, защото той владее всички механизми в държавата. Той винаги печели с минимална разлика - с малко, но завинаги. Най-големият победител в изборите не е Ердоган, а културният сблъсък в турското общество. От една страна са хората, които са видели дефектна демокрация по време на кемалистка Турция - искаха да се възстанови демократичният ред. От друга страна, победи султанизмът. Културният разлом донесе победата на Ердоган", заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Гостът отбеляза, че в Турция доминират турският етнос и сунитският ислям.

"През тази предизборна кампания видяхме откровен сблъсък между турци и кюрди, сунити-алевити, секуларисти-ислямисти. Турция показа, че не е готова да избере президент, различен от сунитския ислям", смята Юмер.

Според журналиста много неща не са достигнали на Кълъчдароглу, за да са стане президент.

Ердоган: Заедно сме до гроб

"Опозицията не успя да се обедини около по-приемлива кандидатура. Опозицията пропусна да се мобилизира и да назначи застъпници във всички секции, защото идват оспорвания за сигнали и нарушения", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Юмер коментира и дали бъдещето на Турция ще се промени след преизбирането на Ердоган.

"Очакванията са с Турция да се продължи в същите дух и тон. За Брюксел и Вашингтон Ердоган е разпознаваемият и приемливият президент, защото знаят какви трикове владее", посочи журналистът

Водещи новини

Още новини