13 души са задържани заради насилието срещу предизборен митинг на турската опозиция

gettyimages
share

Над десет души са задържани във връзка с насилието срещу предизборен митинг на опозицията в източния турски град Ерзурум през уикенда, съобщава БТА, позовавайки се на изказване днес на министъра на правосъдието на страната. 

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е говорил от покрива на автобус вчера следобед на предизборната проява, когато голяма група от около 200 протестиращи е започнала да хвърля камъни. 

Имамоглу твърди, че полицията и проправителствени служители в Ерзурум са допуснали нападението да се осъществи. 

10 души са ранени на предизборен митинг в Източна Турция

"Тук има граждани, които са ранени, а вие, полицаите, просто стоите отстрани", се чува да казва Имамоглу на видеозапис от мястото.  "Г-н окръжен управител на Ерзурум, кмете на Ерзурум, ще подам наказателна жалба срещу вас",  казва още истанбулският градоначалник.

По-късно на видеото се вижда как Имамоглу е вкаран от антуража си в автобуса и той потегля, а впоследствие полицията разгонва групата с водни оръдия. 

Според валията на Ерзурум Окай Мемиш при събитията са ранени седем души. 

В изказване пред местния новинарски канал A Хабер, министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви по-рано днес, че разследването продължава и до момента са задържани 13 души.

След случая вчера кандидат-президентът на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, когото Екрем Имамоглу представляваше на митинга, публикува в социалните мрежи видеоклип, в който окачестви тълпата като "милитаристична коалиция", която се стреми да сплаши хората, за да не отидат да гласуват. 

По-късно вечерта в телевизионно предаване министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу нарече случая "театър". 

"Те провокират такива инциденти, а след това твърдят: "Те ни направиха това, те ни направиха онова"... Изнесоха реч, която имаше за цел да разбуни, да провокира тълпата", коментира той.

По-малко от седмица остава до президентските и парламентарни избори в Турция на 14 май, на които се очертава оспорвана битка между сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган и кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу. Проучванията на общественото мнение дават лека преднина на Кълъчдароглу, отбелязва агенцията.

Водещи новини

Още новини