Румъния купува 18 турски дрона Байрактар TB2

Twitter
share

Румъния подписа договора за закупуване на 18 дрона Байрактар на стойност 321 милиона долара или 290 милиона евро. Това съобщи турският посланик в Букурещ, цитиран от Диджи24 и БТА.

“Тази приятелска страна, съсед в Черно море и съюзник в НАТО, добавя Байрактар TB2 към своя арсенал“, написа Озгур Киванч Алтан в Туитър.

Откриха сваления US дрон на 900 метра дълбочина в Черно море

Румъния за първи път обяви намерението си да закупи дроновете миналия август. Устройствата доказаха своята ефективност в Либия и Азербайджан, а след това и в Украйна, където бяха успешно използвани за унищожаване на руски системи за противовъздушна отбрана, снабдителни конвои и много други, отбелязва Диджи24.

Според данни на производителя те са в състояние да летят до 27 часа при повече от 200 километра в час и могат да носят четири умни боеприпаса с лазерно насочване. 

Министерството на отбраната все още чака одобрението на парламента, за да поръча 54 употребявани американски танка Ейбрамс, подводници, миночистачни кораби, ново оборудване за румънските военноморски сили, както и най-новото поколение американски изтребители F-35. 

Водещи новини

Още новини