Чуждестранни наблюдатели имат опасения за честността на предстоящите избори в Турция

Getty (архив)
share

Месец преди най-важните избори в Турция от десетилетия, чуждестранни наблюдатели изразиха сериозни опасения относно честността на вота, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

От липсата на свободни медии до ограничения на свободата на изразяване и събиранe, „има много характеристики на тези избори, които предивикват сериозни тревоги“, заяви днес Франк Швабе, ръководител на мисията наблюдатели на Съвета на Европа.

„Въпреки това, турската демокрация е изненадващо устойчива“, добави Швабе, според когото активното гражданско общество все още може да помогне за това изборът на хората при гласуването да бъде отразен и в резултатите.

На 14 май около 64 милиона турски избиратели ще се отправят към урните, за да гласуват за президент и парламент.

Опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу ще се изправи срещу настоящия държавен глава Реджеп Ердоган, който е на власт от две десетилетия.

Последните проучвания на общественото мнение прогнозират оспорвана надпревара между двамата. За президентските избори са се регистрирали общо четирима кандидати.

Неотдавна делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) посети Анкара, за да направи оценка на предизборната кампания и подготовката за вота.

В доклад, публикуван днес, делегацията посочи, че предизборната среда е трудна и изпълнена с предизвикателства за опозиционните сили.

Подготвят атентат срещу лидера на опозицията в Турция?

Според наблюдателите от ПАСЕ няколко политически партии са изразили сериозни опасения за честността на изборния процес по отношение на равнопоставеното присъствие в обществените медии и липсата на честни правила за финансиране на политическите партии.

Повечето медии в Турция са под пряк или индиректен контрол на Ердоган. Наред с това президентът се радва на широките държавни ресурси за своята предизборна кампания.

След президентските избори през 2018 г. ПАСЕ посочи, че опозицията не е била в равнопоставено положение по време на предизборната кампания.

Водещи новини

Още новини