Няма пречки Ердоган да се кандидатира на президентските избори

  • 29 март 2023 14:39

  • 249
  • 0
Няма пречки Ердоган да се кандидатира на президентските избори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг днес за пореден път отхвърли твърденията, че президентът Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва не може да се кандидатира отново на президентските избори на 14 май, предадоха турските медии.

Кандидатурата на нашия президент за изборите на 14 май 2023 г. е втората му кандидатура в съответствие с променения член 101 от конституцията. Няма конституционни или правни пречки за упражняването на това право, се казва в писмено изявление на Боздаг, публикувано днес, информира телевизия НТВ.

Изявлението на Боздаг включва седем страници, посочва Хабер 7, цитирано от БТА.

Министърът на правосъдието обясни, че след приемането на конституционните промени през 2017 г., когато в Турция бе въведена президентската система, и последвалите президентски избори през 2018 г., е започнало ново броене на мандатите на Ердоган като държавен глава, информира НТВ.

Турската конституция не позволява повече от два последователни мандата на този пост.

В текста на Боздаг са цитирани извадки от конституцията и други законодателни текстове. 

Изявлението на министъра на правосъдието днес бе направено, след като тази седмица представители на три турски опозиционни партии внесоха искане във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция с искане да бъде анулирана кандидатурата на Ердоган за предстоящите президентски избори. 

Републиканският алианс на Реджеп Ердоган се разшири

Трите опозиционни формации - Добра партия, Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) и Партията на родината (Мемлекет партиси) твърдят, че Ердоган няма право да се кандидатира отново за президент. Според тях това е противоконституционно, тъй като настоящият му мандат е втори. 

Висшата избирателна комисия на Турция допусна до участие в предстоящите президентски избори четирима кандидати.

Цветелина Кирилова
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини