Керемедчиев: РСМ няма да влезе в ЕС в следващите 10-15 г.

БНТ
share

В следващите 10 до 15 години Република Северна Македония няма да стане член на ЕС. Жалко е за тях, но те го причиняват на самите себе си. Това заяви в интервю за БНТ дипломатът Милен Керемедчиев.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1240

Той уточни, че няма българско вето върху членството на югозападната ни съседка в Съюза. "То е на Европейския съюз и Европейската комисия. След подписването на споразумението, изготвено от Франция, не България е наложила вето, а ЕК. Докато РСМ не изпълни изискванията на България, които вече са европейски, няма да стартира преговорите за членство. Ветото не е паднало, вече не е на България, а е на целия ЕС. РСМ не е започнала преговори за членство. Може би е на светлинни години, съдейки по начина, по който се държи, за разлика от Албания. РСМ е блокирана от ЕК докато не бъде променена Конституцията", припомни дипломатът.

СДСМ: Всички участници в инцидента в Охрид са членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ

Керемедчиев посочи и кои са организаторите на сблъсъци от двете страни на границата. А това, по думите му са ВМРО и "Възраждане" от българска страна, а от македонска - ВМРО-ДПМНЕ. "Само една част е дългата ръка на Русия, другата е предстоящите избори в България и много вероятните избори в РСМ. Тази тема се нагнетява в България от партии, които са извън парламента и се опитват да вдигнат подкрепата си, става дума за ВМРО", посочи той.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1240

Водещи новини

Още новини