Ердоган разкритикува отношението на Запада към правата на човека

Getty Images/Guliver
share

Държавите, които игнорират понятието за справедливост, са обречени на крах и спад на доверието от страна на населението. Всякакви противоречия между структурите на властта неминуемо се отразяват на обществото. Съвременната история на Турция е пример за такива кризи, заяви турският президент Реджеп Ердоган, обръщайки се към участниците в конференцията за конституционното право в ислямския свят, която започна днес в двореца Долмабахче в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Турският държавен глава отбеляза, че всяко отклонение от върховенството на закона неизбежно намалява уважението към съдебната и изпълнителната власт. През следващата година са планирани нови реформи в Турция, насочени към подобряване на структурите на властта. Реформите ще повишат ефективността на изпълнителната власт, както и ще допринесат за работата на законодателната и изпълнителната власт, каза Ердоган. Турският лидер отбеляза, че предприетите през последните години стъпки са позволили да се гарантира на конституционно ниво не само независимостта, но и безпристрастността на турската съдебна система, което е премахнало пропуск в правната система на страната. 

Турският президент разкритикува пристрастната политика на западните страни в областта на човешките права.

Държави, които не са в състояние да признаят наследството от колониалното минало, се опитват да учат Турция за правата на човека и върховенството на закона, подчерта Ердоган.

Тези, които при най-малката заплаха за собствената си сигурност унищожават всичко по пътя си, това разсъждават за ефективността на правната система и правосъдието на Турция. Онези, които не виждат нищо осъдително в подкрепата на кървави терористични организации в различни страни по света, се опитват да ни четат лекции по темата за човешките права. Структурите, които образуват "прегради" по пътя на мигрантите от Сирия, Ирак и африканските страни, в същото време са благосклонни към терористите от ПКК и Фетхуллах Гюлен , каза турският президент.

Ердоган отново предупреди Гърция

Ердоган отбеляза, че има множество досиета за престъпленията на лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен.

Въпреки това, в страната, където се намира терористът, органите на реда все още не са почукали на вратата на вилата му, заяви Ердоган.

Турският президент обърна внимание и на грубите нарушения на международното хуманитарно право от страна на Гърция.

"Беззаконието, извършвано от Гърция спрямо мигрантите, достигна ужасяващи размери“, подчерта Ердоган.

Водещи новини

Още новини