Ердоган: Гърците треперят от страх

Getty Images (архив)
share

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в неделя, че последните изпитания на турски балистични ракети през изминалия месец са "уплашили Атина", и предупреди, че Анкара няма да стои "със скръстени ръце", ако Гърция продължи да милитаризира островите си в Егейско море.

Миналия месец Турция изстреля от акваторията на Черно море балистична ракета, която е местно производство и носи наименованието "Тайфун". Тя може да поразява цели на разстояние от 561 км, за което ще са ѝ необходими 456 секунди, твърди Анкара.

Турция тества собствена балистична ракета

Казваш "Тайфун" и изтръпват от страх, защото ракетата може да достигне Атина. Ако (гърците) не успокоят обстановката и ако продължат да снабдяват с американско оръжие островите си в Егейско море, Турция няма да стои безучастно и ще предприеме действия, заяви Ердоган, цитиран от Блумбърг.

Турция за пореден път отправя закани към Атина, тъй като не одобрява милитаризирането на гръцките острови, разположени в близост до бреговете ѝ - действие, което Анкара тълкува като заплаха за националната си сигурност.

Водещи новини

Още новини