Вучич пред ООН: С какво право НАТО ни бомбардира през 1999 г.?

Getty Images (архив)
share

Сърбия подкрепя териториалната цялост на всички страни членки на Организацията на обединените нации (ООН), включително Украйна. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция Бета.

В речта си снощи на годишната сесия на Общото събрание на ООН Вучич каза, че Сърбия се е "държала отговорно и сериозно" в това отношение и подчерта, че "досега не е чул рационален отговор на въпроса каква е разликата между суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Сърбия, които са грубо нарушени".

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград обаче все още не признава независимостта на някогашната си област.

Сърбия не е стъпвала на чужда територия, нито е застрашавала териториалната цялост на която и да е страна, за да има интервенция срещу нея. Това не попречи на 19-те най-богати страни от НАТО да нападнат суверенна държава без решение на ООН през 1999 г., припомни Вучич.

Вучич захапа Запада: Помните ли как убивахте страната ни без решение на Съвета за сигурност на ООН?

Той добави, че Сърбия "търпеливо и с много добра воля ще продължи да търси компромис" с Косово в преговорите под егидата на Европейския съюз, информира БТА.

По думите на Вучич „Сърбия е гарант за стабилност“. Той изтъкна като пример това, че „Сърбия и Албания днес имат най-близките и приятелски отношения в цялата история“, а със Северна Македония вече три години осъществяват инициативата "Отворени Балкани".

В реч, публикувана на сайта на ООН, Вучич подчерта сериозността на настоящия момент в света.

Сръбският президент каза, че тазгодишният общ дебат на Общото събрание на ООН се провежда в условия на подкопан световен мир, до степен, каквато не е виждана от Втората световна война и от основаването на ООН.

Водещи новини

Още новини