Стрелба по косовски полицаи близо до границата със Сърбия

pixabay
share

Косовската полиция съобщи за стрелба по полицейски патрул близо до границата със Сърбия, където има силно етническо напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Напрежението в Косово започна в неделя, когато местни сърби блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград.

Адела Пъшкова (анализатор): Конфликът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време

Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Властите в Косово отложиха прилагането на решението с един месец, а блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби са около 5 процента от населението на Косово, а етническите албанци са 90 процента.

Произведени бяха най-малко десет изстрела, които попаднаха близо до полицейската лодка, но никой не е ранен, посочва косовската полицията в съобщение.

От полицията уточниха, че патрулът им е бил обстрелван близо до град Зубин поток, когато полицейски служители са се опитвали да пуснат лодка в езерото Газивода, част от границата.

В опит да намалят напрежението сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще се срещнат в Брюксел на 18 август.

Водещи новини

Още новини