Албанският парламент ще гласува днес резолюция против доклада на Дик Марти за търговията с органи в Албания и Косово

Novini.bg/Canva
share

Координаторът на парламентарната група на управляващата в Албания Социалистическа партия Таулант Бала обяви, че албанският парламент ще гласува днес резолюция против доклада на Дик Марти за търговията с органи в Албания и Косово, съобщи МИА.

Бала каза, че резолюцията има за цел да отмени твърденията на Марти за търговия с човешки органи в Албания и Косово, представени в доклада му преди 11 години.

"В дневния ред на парламента ще бъде важна резолюция, която рядко се дискутира, за неоснователността на твърденията, свързани с търговия с органи в Албания и Косово, твърдения, направени преди 11 години. След повече от 11 години предлагаме тази резолюция въз основа на проведените процеси. Повтарям, че трябва да подчертаем факта, че става дума за направени проверки и нищо не е потвърдено", каза Бала и призова всички депутати да присъстват на заседанието поради голямото значение на предложения документ.

Премиерът на Албания Еди Рама заяви във вторник пред журналисти в Брюксел, че няма доказателства за трафик на човешки органи, организиран от ръководството на Армията за освобождение на Косово (АОК) - обвинения, на които се основава Специалният съд в Хага. Рама нарече всичко това кал, хвърлена върху независима държава като Косово. 

Специалният съд в Хага бе създаден през 2015 г., за да разследва тези твърдения и обвиненията за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклада на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г.

Водещи новини

Още новини