Вучич: Сърбия плаща много висока цена за това, че не въвежда санкции срещу Русия

Булфото (архив)
share

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела нито една рестриктивна мярка против Руската федерация и че това "без никакво съмнение" й създава много проблеми, съобщават сръбските медии.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

"Тази позиция, без никакво съмнение, ни създава много проблеми, от финансови инвеститори до много други. Няма никакво съмнение, че плащаме много висока цена", каза Вучич на пресконференция в Белград.

По повод на подготвената резолюция на Европейския съюз, в която от Сърбия се иска да съгласува външната си политика с тази на ЕС и да въведе санкции срещу Русия, Вучич казва: "Блазе им, че нямат по-умна работа от това да изпращат на Сърбия писма какво и как да прави, с някакви заплахи и натиск".

"Ние много ги уважаваме, много са ни важни, но не се сърдете, много по-важни са ни гражданите на Сърбия и парламентът на Сърбия", каза още той.

Сърбия съжалява за войната в Украйна, но няма да въвежда санкции срещу Русия

Ако резолюцията на ЕП бъде приета, Вучич каза в отговор на журналист от Ен 1, че ще се запознае с нея, но ще се ръководи от интересите на Сърбия.

"През последните седем години съм получавал сигурно 700 ултиматума и вие от Ен 1 се чудите как преживяваме след тези ултиматуми. Свободният човек и свободната страна не взимат решения в резултат на ултиматуми и според нечия сила, а според това което защитава, а ние защитаваме своята страна и своите граждани", каза Вучич.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини