Гърците гласуват за нов парламент

share

Гърците се явяват днес пред урните, за да гласуват отново за парламент за втори път за последните два месеца. До нови предсрочни избори се стигна, след като в резултат на предишния вот на 6 май не беше сформирано правителство.

В 300-членния парламент тогава влязоха седем партии - Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, ПАСОК, "Независими гърци", Гръцката комунистическа партия (ККЕ), крайнодясната "Златна зора" и Демократичната левица. Нито една политическа формация обаче не получи достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно, съобщи БТА.

Опитите за сформиране на коалиционен кабинет се провалиха, а парламентът заседава само един ден преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори. Назначено беше служебно правителство начело с Панайотис Пикраменос.

Резултатите от социологическите проучвания не могат да покажат със сигурност кой ще е победителят на днешните избори. Някои анкети дават преднина на радикалната левица с лидер Алексис Ципрас, която се обявява против кредитните споразумения на Гърция и твърди, че ако спечели изборите, ще предоговори условията в тях.

Изразените от гърците предпочитания на първите избори уплашиха европейските партньори на Атина и открито се заговори за излизане на Гърция от еврозоната. Днешният вот се определя като решаващ по отношение на членството на страната в единното валутно общество.

Водещи новини

Още новини