Албанци потрошиха правителството в Македония (обновена)

share

Прозорци на правителствена сграда в Скопие бяха изпочупени от протестиращи албанци, предаде Макфакс.

Няколко хиляди албанци излязоха на протест в Македония. Демонстрантите викат "Етническа Албания", "Умрете гяури", "Убийци".  Протестиращите настояват за спиране на "монтираните политически процеси". Албанците най-остро реагират на опита на правителството да инсценира монтиран политически процес.  Македонците също обявиха протест, който е организиран по социалните мрежи.

Демонстрантите протестират срещу задържането на група техни сънародници, обвинени за убийството на петима души в края на април край скопското село Смилковци и принадлежност към ислямистки организации. Македонски електронни издания съобщават, че демонстрацията е започнала след петъчната молитва в джамията Яя Паша в Скопие. Протестиращите са преминали през града преди да се спрат пред правителствената сграда.

На плакатите, които носят демонстрантите пише още "Мюсюлманите не са терористи” и "Сопот 2". Пред електронното издание на "Утрински вестник" демонстранти са споделили, че "протестират срещу вредите, нанесени на албанците с мюсюлманско вероизповедание". Те споделяли болката на семействата на петимата убити край Смилковци и искат истинските убийци да бъдат разкрити. Според тях албанските политици в македонското правителство са имали "основна вина за легитимирането на вредите, нанесени на албанците". Демонстрантите са се организирали посредством социалните мрежи.

Македонската агенция МИА съобщава, че спонтанни протести се провеждат в градовете с преобладаващо албанско население Тетово и Куманово. На градския площад в Тетово има събрани около 200 души.

Към 16 и 45 часа българско време демонстрантите в Скопие започнаха да се разотиват.

Водещи новини

Още новини