Владимир Бучковски: Пристигам в София като приятел

Getty (архив)
share

Аз пристигам в София като приятел, това е казал специалният представител на Северна Македония за България Владимир Бучковски, цитиран от изданието в родината си Макфакс.

С тези думи бившият премиер на балканската държава (2004 – 2006 г.) е коментирал планираното за днес посещение в България.

"Аз получих официална покана от властите на Република България. Аз идвам като голям приятел на тази държава и съм изпълнен с добра воля", е подчертал Бучковски.

Захариева ще приеме специалния представител на Северна Македония за България

Политикът от държавата със столица Скопие е допълнил, че днес ще се срещне с външния ни министър Екатерина Захариева, а в четвъртък – с президента Румен Радев.

Да припомним, на 17 ноември 2020 г. България е наложила вето върху началото на преговорите на Северна Македония за пълноправно членство на бившата югославска република в Европейския съюз. Поводът за това е бил неспазването на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.

От правителството на Зоран Заев вчера в специална декларация за пореден път са заявили, че ходът на България е бил стратегическа грешка. "От политическия вакуум може да се възползват чужди сили", се е посочвало в документа.

 

 

Водещи новини

Още новини