Димо Гяуров: Демокрацията в Северна Македония ни най-малко не е победила 

Не само македонските политици, а и цялото македонско общество си мислеха, че някак ще врътнат номер и ще минат между капките. Според правилата на Европейския съюз няма как да бъдат привнесени двустранни противоречия в Съюза. Нашата вина е, че нашето правителство срамежливо подхождаше към Република Северна Македония и не реагираше на неспазването на Договора за добросъседство. Сетихме се чак сега да покажем зъби. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 о. р. ген. Димо Гяуров, бивш директор на разузнаването.

Демокрацията в РС Македония ни най-малко не е победила. РС Македония не е подготвена за нормален член на ЕС. България не трябва в никаква степен да отстъпва от позициите си, декларирани през последния месец, заяви той.

Македонизмът започва от 30-те години на миналия век, Георги Димитров и Коминтерна продължават тази линия за обособяване на македонска нация. Дипломатическа грешка бе въобще да се споменава терминът "македонски език", убеден е разузнавачът.

Важно е да говорим за анекс, който да бъде одобрен от двете страни. Текстът трябва да съдържа гаранции за бъдещето. Ако сега пропуснем момента, отваряме въможности за по-нататъшно спекулиране и посягане на нашата история  и идентичност. Дългото промиване на мозъци доведе до сегашните позиции на Северна Македония и на цялото македонско общество, изрази позицията си ген. Гяуров.

Трябват допълнителни гаранции, че ще се изпълнява Договорът за добросъседство. Смесената историческа комисия не е заседавала повече от година, а и решенията, които е взимала са незначителни. Ако се отстъпи от позицията сега, персонална отговорност ще поемат премиерът Бойко Борисов и Екатерина Захариева. Ако някой има аспирации към македонската земя, то това не е България, идеята за Велика Албания въобще не е замирала, предупреди още той.

Александър Йорданов: Македонците правят "възродителен процес" с 10 г. закъснение

Северна Македония е важна и за европейците, и за САЩ. Не вярвам, че някой ще предприеме кой знае какъв натиск спрямо България относно позицията ни спрямо нашата съседка, допълни генералът.

В САЩ има много демократични лостове, които гарантират плавното предаване на властта инационалния им суверенитет. Ще има промяна във външната политика на САЩ с Байдън. Натискът срещу енергийните проекти ще бъде засилен – "Северен поток" и "Балкански поток", САЩ биха искали да бъдат спрени, коментира ген. Димо Гяуров ситуацията в САЩ след президентските избори.

"Не очаквам политически катаклизми през 2021 година в световен план. Можем да видим отпускане на напрежението около Иран", сподели мнението си гостът за развитието на световната политика през следващата година.

"COVID-19 промени цялата геополитика, вирусът свали и Тръмп от власт, убеден съм, че той би останал президент, ако не беше здравната криза. Очаквам и недоволството в Русия да се засили, защото ситуацията с коронавируса там е много тежка. Но не толкова, че властта на Путин да се разклати", заключи ген. Димо Гяуров. 

Коментари

 1. 2020.12.09 | 15:20
  Щото демокрацията в България цъфти и връзва...с премиер мафиот,и народно събрание е комунистически партиен дом...
 2. 2020.12.06 | 06:37
  Важното е,че СДС-@ро -комунистическата демокрация у нас победи ! Видно е по резултатите: изкормена и ограбена държава, мизерия, разруха, смрад,корупция навсякъде,срив на ценностната система и пр.. Важното е и това,че се нагушихте и никой на ви потърси сметка. Анатема и нека бъде до девето !
  1. 2020.12.06 | 16:18
   Така е защото комунистическата номенклатура днес притежава собствеността.
 3. 2020.12.05 | 20:21
  МАКЕДОНИЯ МУТРИ НЕ ЩЕ!
 4. 2020.12.05 | 18:55
  А в България, победила ли е????
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет