Манастир в Истанбул става джамия

Getty (архив)
share

Турското правителство е решило да превърне бивш православен манастир в джамия, предаде РИА Новости.

Според руската медия съответното постановление вече е било публикувано в официалния вестник на Анкара. Според указа настоящият музей "Карийе" в Истанбул се е предавал в разположение на Дианета (управлението по религиозни въпроси на югоизточната ни съседка).

"Очаква се византийските фрески да бъдат замазани (сунитският ислям, изповядван от мнозинството турци, забранява човешки изображения)", посочи още базираната в Москва информационна агенция.


"Карийе" се е намирал на територията на изградения през VI век от император Юстиниан I манастирски комплекс "Хора".  Православната обител е била превърна в джамия през 1511 г. а през 1946 г. на мюсюламанския храм е бил даден статут на музей.

Да, припомним, на 10 юли висшият административен съд на Турция е отменил решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за даване на статут на музей на храма "Света София", който е построен през шести век като църква, а след 1453 г. е превърнат в джамия.

Турският президент Реджеп Ердоган часове след решението на магистратите е подписал документ за превръщането на музея в мюсюлмански молитвен дом.

Вижте заповедта на Ердоган, с която "Света София" става джамия!

 

Водещи новини

Още новини