Турция: Гърция създава напрежение

Getty (архив)
share

Гърция е страната, която създава напрежение, това е казал турският президент Реджеп Ердоган, написа анкарският в. Хюриет.

Държавният глава днес в реч пред активисти на водената от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е предупредил Атина, че няма ѝ да позволи да нарушава правата на Турция за търсене и разработване на находища на течни горива в източната част на Средиземно море.

Анкара е изпратила кораба "Оруч Реис" в понеделник. Ходът на Турция е бил от Гърция като провокация. Плавателният съд е навлязъл в акваторията на малкия гръцки остров Кастелоризон (на около седем километра от турския бряг).

Ние не искаме напрежение нито по нашите граници, нито в която и да е било точка на Земята. Ние обаче сме готови да отвърнем на всяка една провокация на Анкара, това от своя страна е заявил вчера в телевизионно обръщение към нацията премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от атинският в. Катемерини.

Кириакос Мицотакис


Поредният епизод на напрежение между двете съседни страни е станал повод за среща на външните министри на Европейския съюз.

Френският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Еманюел Макрон днес е наредил засилването на военното присъствие на Париж в Източното Средиземноморие.

Франция изпраща два изтребителя и фрегата в Средиземно море

Водещи новини

Още новини