Ердоган към ЕС: Кого залъгвате?!

Pixabay
share

Радвам се да посрещна моя уважаем приятел Бойко Борисов, министър-председател на Република България, която е наш приятел, съсед и съюзник в НАТО. За последно се срещнахме през януари на церемонията на ''Турски поток'' в Истанбул. Надяваме се да продължим положителния напредък, който ще уловим с второто заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, който насрочихме за последната седмица на месец май в София. Това каза турският президент Реджеп Ердоган след срещата си с премиера на България Бойко Борисов.

,,Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. Обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети за прекратяването на агресията в Идлиб. В тези рамки за пореден път искам да поднеса искрени съболезнования на семействата на загиналите военнослужещи. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за проявената солидарност'', допълни той.

Ангела Меркел е разочарована от действията на Ердоган

,,Близо 1,5 млн. души напуснаха домовете си в Идлиб и в момента са в близост до границата ни, чакат там. Обсъдихме и безотговорността на някои страни-членки по този въпрос. За съжаление страните от ЕС и много други страни все още не могат да осмислят и разберат товарът, който пое Турция. В продължение на девет години тя пое товара на над 4 млн. бежанци. Преди известно време бях казал, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни безусловно абсолютно всички свои задължения от споразумението, подписано на 18 март, но за съжаление очакването ни този товар да бъде споделен не намери никакъв отговор. ЕС на свой ред не изпълни своите задължения от декларацията от 18 март. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС дори и днес критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара? Ние ли сами ще поемем този товар? Ние и без това похарчихме над 40 млрд. Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете шест млрд. евро и тези пари нямаше да бъдат отпуснати на нас, на нашия бюджет, а на неправителствените организации. Отпуснаха ли тези средства? Не. Сега разговаряме с тях и казват, че ще отпуснат един млрд. евро. И кого залъгвате? Аз тази вечер предадох и на министър-председателя, че ние вече тези пари не ги искаме'', коментира турският президент.

Гърция отрича мигрант да е починал след сблъсък с гръцките сили

,,Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще посети утре турско-гръцката граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подлагани бежанците на гръцката граница. Съветвам да го проследи и това, което прави гръцката гранична охрана в Егейско море. Искам да изразя задоволството от здравомислещата позиция на България под председателството на приятеля ми Бойко Борисов. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарност, която се основава на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да бъде пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, от чиято част е самата Турция и които споделят това становище на сътрудничество'', каза още Ердоган.

Журналист: Реално Ердоган обяви война на Европа

,,Воден от тези мисли искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и на неговата уважаема делегация за проявената солидарност. Още от днес искам да ги поздравя за утрешния национален празник на България'', заяви турският държавен глава.

,,Република Турция, която до момента е изразходвала 40 млрд. евро, ще работи и ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт'', коментира още Ердоган.

Той обърна внимание, че Турция продължава да предоставя международна закрила на тези, които искат помощ от нея.

,,Бежанците и мигрантите са свободни да напускат страната, в която се намират и да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Тук не става въпрос за локални закони, а за международни, според които е невъзможно насилственото задържане на тези хора в дадена страна. И тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна'', уточни накрая турският президент.

Водещи новини

Още новини