Черна гора: Идва война!

Getty (архив)
share

На Балканите съществува реална опасност от война, предаде сръбското радио Б92.

Медията цитира доклад на черногорското правителство, посветен на националната сигурност на страната. Според документа, изготвен от кабинета в Подгорица, заплахата идва най-вече от нестабилността в Югоизточна Европа. "В този район на Стария континент раните от войните в края на миналия век все още не са зараснали и много от противоречията не са изгладени", се посочва още в доклада.

Въпреки че не се споменава изрично, в документа се визира напрежението между Косово и Сърбия и евентуалното му решаване с преначертаване на границите между Белград и бившата му провинция. Според лансираната идея западната ни съседка ще вземе под свое управление Северно Косово, където мнозинството от населението са сърби. Прищина в замяна ще получи южносръбските райони Буяновац, Медведжа и Прешево, в които живеят предимно албанци.

Днес източник от косовското правителство заяви, че проектът за размяна на територии е почти готов. Парламентът в Прищина обаче е във ваканция, а само той може да решава въпроси, свързани с промяна на границите на страната, поясни белградското радио.

Сръбската православна църква днес разпространи  декларация, в която се обявява категорично против промени на границите. "Подялбата на Косово ще бъде удар в сърцето на Христовата вяра", пише в обръщението на духовниците.

 

Водещи новини

Още новини