Зоран Заев: Може да поискаме отстраняване на президента Георге Иванов от власт

Булфото
share

Ние може да поискаме президентът Георге Иванов да бъде отстранен от власт, каза македонският премиер Зоран Заев, предаде сръбското радио Б92.

Министър-председателят в Скопие заплаши държавния глава с процедура за импийчмънт, ако лидерът на балканската страна не даде зелена светлина на договора с Гърция. Заев и колега му от Атина Алексис Ципрас на 17 юни сложиха край на продължилия почти 27-години спор за името на бившата югославската република, която ще се нарича Северна Македония. Вчера парламентът в Скопие одобри на първо четене документа и реши гражданите на страната да отидат на референдум, за да одобрят или отхвърлят двустранното споразумение.

"Времето на политическото шикалкавене свърши. Политиканстването вече не е на мода. Ако македонските граждани одобрят историческия договор с членката на Европейския съюз и след това господин Иванов наложи вето върху резултатите от допитването, ние ще поискаме процедура по импийчмънт на президента на страната", категоричен бе Заев.

Иванов, който е начело на Македония от 2009 г., бе издигнат от опозиционната в момента партия ВМРО-ДПМНЕ. Заев стана премиер през 2017 г. Неговият кабинет е съставен от Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии: Движението Беса ("Клетва"), Демократическият съюз за интеграция и Алианс за албанците.

Президентът на Македония редовно налага вето на решения на правителството "Заев".

Водещи новини

Още новини