Македонският президент за новото име на страната: Необходим е широк консенсус (обновена)

  • 12 юни 2018 15:12

  • 4372
  • 1
Македонският президент за новото име на страната: Необходим е широк консенсус (обновена)
© Getty (архив)

Необходим е широк консенсус за това как ще се казва нашата родина, каза македонският президиум Георге Иванов, предаде белградското радио Б92.

Държавният глава призова в решението за новото наименование на страната да вземат участие всички главни политически фактори в югозападната ни съседка. "Смятам, че не е уместно такъв важен въпрос, който засяга всички наши граждани и сънародниците ни извън Република Македония, да се решава с телефонен разговор", посочи Иванов.

По-рано се появи информация за евентуално решението на спора на името на бившата югославска република, който започна с отделянето на Скопие от Белград през 1991 г. Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли са се договорили балканската страна да се нарича Северна Македония след като са се чули по телефона.

Днес обаче лидерът на крайнодясната партия Независими гърци, която е коалиционен партньор на кабинета в Атина, Панос Каменос заяви, че няма да приеме в името на балканската страна да присъства думата Македония. "Нашата партия няма да гласува "За" такова предложение в парламента. Ние обаче ще продължим да подкрепяме правителството", посочи той.

 

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С футболен елемент

2018.06.12 | 18:23

1
Македония 1903

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини