Юнкер: Ако не приемем Западните Балкани в ЕС, рискуваме нова война в района

gettyimages (архив)
share

Ако Западните Балкани не станат част от нашето семейство, ние ще бъдем изправени пред риска от нова война в региона, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, предаде сръбското радио Б92.

Ръководителят на органа на изпълнителната власт на блока говори пред депутатите от 28-те. Той заяви в северния френски град, че Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора трябва да получат пълноправно членство в Европейския съюз. "В противен случай ние ще бъдем изправени пред риска от повторение на събитията от 90-те години на миналия век", предупреди той законодателите на ЕС." Ние не трябва да допускаме повторение на тези събития", категоричен бе Юнкер.

Отделянето на Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, и Косово от Белград бе съпроводено от въоръжени конфликти, взели десетки хиляди жертви.

Темата за членството на шестте държави от Югоизточна Европа бе коментирана от френския президент Еманюел Макрон. "Ние не трябва да разширяваме блока, докато не извършим радикални реформи вътре в него", заяви той.

Водещи новини

Още новини